Stop motion-film

Stop motion är en teknik som jag tycker är väldigt rolig att arbeta med, för att man kan använda så många olika material. Kortfattat så är det ungefär samma teknik som när man var liten och gjorde ”film” med ett blädderblock, där man ritade en gubbe i ena hörnet. När man bläddrade blocket snabbt, såg det ut som film. Ja, det är ju helt enkelt så man gör film nu med, ett antal rutor per sekund. Det roliga med stop motion är att man måste vara lite klurig och verkligen planera sin film, och att man kan använda hela bildsalens olika material.

Just nu arbetar årskurs 6 med att göra stop motion med hjälp av en bakgrund av plant papper, där olika rörliga element ska ingå. De kan klippa ut eller rita på de rörliga delarna. Tills jag kan lägga ut några filmer så finns det förstås andra skolor som har gjort liknande projekt, titta t.ex. på Engelbrektsskolan i Stockholm.

Det här klippet visar på ett enkelt sätt hur man gör en stop motion-film. I den här filmen använder han lera, ”claymation” som det då kallas när man säger det på engelska. En blandning mellan lera och animation, helt enkelt.


För dig som lärare är det bra att själv göra en egen film först för att få kontroll på tekniken och för att kunna visa för eleverna hur man gör.

Vi använder appen Stop Motion HD för att skapa filmerna, och iMovie (på iPad, så det är inte så avancerade funktioner) för att redigera. Då är det lätt att lägga in ljud och klippa i filmen.

Våga prova, det kommer att vara värt det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s