Folie-smycken, rustning och mynt

Vad är väl en starkare och tryggare rustning än… folie! Kom an bara, försök dräpa mig, min folierustning står emot varje slag! Nja…

Folie är ett modernt material som helt klart inte fanns på medeltiden, och hade det funnits vet jag inte riktigt vad de hade använt det till. Inte till någon kylskåpsmat i alla fall, och inte till smycken eller rustningar heller troligtvis. Men det är ett tacksamt material att använda i bilden, eftersom det har en så metallisk lyster och är relativt billigt. Vill man använda det i samband med att eleverna läser om medeltiden (eller någon annan epok) så kan det passa bra som ett kollagematerial tillsammans med t.e.x tyger. Kanske vill man inspireras av böckernas värld där de medeltida människorna fantiserade om riddare (som inte var särskilt vanligt förekommande i den verkliga världen, särskilt inte i Sverige). Då kan man t.ex. göra ett kollage om en riddare med rustning.

Silvermynt_slaget_för_Olof_Skötkonung,_Nordisk_familjebok

Vill man inspireras av det medeltida Sverige så kan folie användas för att göra mynt och smycken. Titta på och inspireras av medeltida mynt och smycken, och fundera över hur de användes och tillverkades. Bilden visar mynt som präglades för Olof Skötkonung. Han var den förste hövdingen/ kungen som regerade över både Mälardalen och Västergötland, vilket innebar att Sverige började ta form som mer än bara olika områden. Han var också den förste kung som lät prägla mynt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s