Färglära – lära känna-övning

I årskurs 4 har vi gjort en rolig övning som tränar både kunskaper om färglära och samarbetsförmåga. Vill du prova själv så går den till såhär:

Inför övningen passar det bra att prata om grundfärgerna och sekundärfärgerna, och att passa på att prata om material och materialvård.

Jobba i grupper om 3-5 elever. Varje elev får ett papper, där hen skriver sitt namn med olika pastellkritor. Tejpa ihop gruppens olika namnpapper så att det blir ett stort ark. Eleverna drar sedan linjer mellan ändarna på olika bokstäver, så att det blir ett virrvarr av linjer över hela arket. Det blir då också många olika, oregelbundna fält. Eleverna målar sedan fälten med hjälp av att blanda grundfärgerna i olika nyanser. Två fält som ligger bredvid varandra ska inte målas i samma nyans. Så eleverna får flytta runt, prata och samarbeta om vem som ska måla var, och hur man kan blanda fram olika nyanser. Spännande! I slutet passar det bra att titta på de färdiga verken och fantisera om vad de kan symbolisera och vad som kan gömma sig i dem.

IMG_1183 IMG_1182

1 tanke på “Färglära – lära känna-övning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s